Prof. Krystyna Krawiec-Złotkowska z Uniwersytetu Pomorskiego w Słupsku wygłosiła prelekcję pt. „W staropolskiej kuchni i salonie… O tym, co i kiedy ‘gościło’ na szlacheckich i pańskich stołach”.
Seniorzy słuchali z ogromnym zainteresowaniem o zwyczajach, jakie panowały w Polsce przed kilkoma wiekami. Część z nich wzbudzała podziw, ale znalazły się także bardzo kontrowersyjne dania, jak na przykład podawany jeszcze żywy, pieczony kapłon, którego pojono i nasączano alkoholem, aby go znieczulić i zachować zwierzę przy życiu. Taki ptak w trakcie uczty budził się i uciekał ze stołu.
Po wykładzie seniorzy zostali zaproszeni przez burmistrz Magdalenę Majewską na tort i kawę z okazji Światowego Dnia Seniora.
- Seniorzy to sól naszej ziemi – mówiła burmistrz Kępic. - Powtarzam to bardzo często, ale to dlatego, że naprawdę nie mogę wyjść z podziwu dla waszej energii, zaangażowania i tej radości, jaką sprawiają wam wszystkie zajęcia i warsztaty, jakie są dla was organizowane i które często sami przygotowujecie.
- Tą energią nasi seniorzy mogliby obdzielić całą gminę, bo jest jej tak dużo – mówił Marek Busłowicz, przewodniczący Rady Miejskiej w Kępicach. – Życzę wam wszystkim, abyście jak najdłużej zachowali radość, wigor i tę ciekawość życia, które mamy okazję podziwiać za każdym razem, gdy się spotykamy.
Podczas spotkania przy torcie i kawie wciąż toczyły się dyskusje na temat tego, co jadano dawniej, także w czasach młodości zgromadzonych gości, a profesor Krawiec-Złotkowska chętnie odpowiadała na liczne pytania seniorów.