Wykład i celebracja Światowego Dnia Seniora

15 listopada 2024 8:46

Najpierw wykład o staropolskiej kuchni, później tort i kawa z okazji święta seniorów. Wczoraj w Bibliotece Publicznej Miasta i Gminy Kępice odbył się wykład organizowany przez Fundację Lex Humana. Wzięli w nim udział słuchacze z Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

Prof. Krystyna Krawiec-Złotkowska z Uniwersytetu Pomorskiego w Słupsku wygłosiła prelekcję pt. „W staropolskiej kuchni i salonie… O tym, co i kiedy ‘gościło’ na szlacheckich i pańskich stołach”.

Seniorzy słuchali z ogromnym zainteresowaniem o zwyczajach, jakie panowały w Polsce przed kilkoma wiekami. Część z nich wzbudzała podziw, ale znalazły się także bardzo kontrowersyjne dania, jak na przykład podawany jeszcze żywy, pieczony kapłon, którego pojono i nasączano alkoholem, aby go znieczulić i zachować zwierzę przy życiu. Taki ptak w trakcie uczty budził się i uciekał ze stołu.

Po wykładzie seniorzy zostali zaproszeni przez burmistrz Magdalenę Majewską na tort i kawę z okazji Światowego Dnia Seniora.

- Seniorzy to sól naszej ziemi – mówiła burmistrz Kępic. - Powtarzam to bardzo często, ale to dlatego, że naprawdę nie mogę wyjść z podziwu dla waszej energii, zaangażowania i tej radości, jaką sprawiają wam wszystkie zajęcia i warsztaty, jakie są dla was organizowane i które często sami przygotowujecie.

- Tą energią nasi seniorzy mogliby obdzielić całą gminę, bo jest jej tak dużo – mówił Marek Busłowicz, przewodniczący Rady Miejskiej w Kępicach. – Życzę wam wszystkim, abyście jak najdłużej zachowali radość, wigor i tę ciekawość życia, które mamy okazję podziwiać za każdym razem, gdy się spotykamy.

Podczas spotkania przy torcie i kawie wciąż toczyły się dyskusje na temat tego, co jadano dawniej, także w czasach młodości zgromadzonych gości, a profesor Krawiec-Złotkowska chętnie odpowiadała na liczne pytania seniorów.