„Sobótkowe” smaki

29 czerwca 2022 8:37

Ośrodek wzbogacił się o nową atrakcję. Pierwsze wypieki – zachwycają!

Piec chlebowy, a przy  nim zabudowana wiata to nowe elementy, które wzbogaciły Ośrodek Wypoczynkowy „Sobótka”. Wiosną, wykonawca zakończył prace budowlane. Od tego momentu piec był kilkukrotnie przepalany. Teraz przyszedł czas na pierwsze wypieki. – Właśnie dokonaliśmy inauguracyjnego rozpalenia pieca. Smak chleba jest wyjątkowy. Jestem przekonana, że dla naszych mieszkańców i turystów będzie to wyjątkowa atrakcja – mówi Małgorzata Laskowska, prezes Kępickiego Ośrodka Sportu  i Rekreacji. Piec może służyć także do wypieku np. pizzy, a także do wędzenia choćby ryb.  Jak podkreślają samorządowcy, nowy element pozwoli organizować imprezy tematyczne i biesiady z niebanalnym klimatem.– Mamy w planach zorganizowanie warsztatów, podczas których będziemy uczyć odpowiedniego wyrabiania ciasta i używania pieca. Chcemy w ten sposób promować nie tylko nasze walory przyrodnicze, ale także tradycje kulinarne – informuje Marta Borodziuk z kępickiej biblioteki. Przedstawiciele „Sobótki” liczą, że nie zabraknie indywidualnych osób, które będą chciały skorzystać z wyjątkowej atrakcji. – Zapraszamy chętnych do korzystania z pieca. Chcemy, aby służył wszystkim. Jest to swoista alternatywa dla popularnego grilla. Czas spędzony przy pieczeniu czy wędzeniu z pewnością będzie fenomenalnym relaksem wśród bliskich i znajomych – zachęca prezes Laskowska.

Przypomnijmy, że środki na realizację tego zadania pochodzą z Programu Rybactwo i Morze.