W tym sezonie poczujemy zapach świeżego, prawdziwego chleba.
Kończy się realizacja kolejnego projektu, który uatrakcyjni ofertę Ośrodka Wypoczynkowego „Sobótka” w Obłężu. Na jego terenie już powstał piec chlebowy oraz nowa wiata. Środki zostały pozyskane z Programu Rybactwo i Morze. – Ponad 235 tysięcy złotych pozwoliło nam na wykonanie kolejnych miejsc parkingowych przy wjeździe do ośrodka. Właśnie kończymy realizację pieca chlebowego, który z powodzeniem będzie pełnił także funkcję wędzarni i grilla. Obok powstała wiata biesiadna – wymienia Karolina Brzezińska – Ugorek z Urzędu Miejskiego w Kępicach. W ramach projektu planowany jest także zakup wodnego toru przeszkód dla najmłodszych.
Jak podkreślają samorządowcy, realizowany projekt pozwoli na organizację imprez tematycznych i biesiad z niebanalnym klimatem. – Smak wypieków z prawdziwego pieca jest niepowtarzalny. Chcielibyśmy organizować tu warsztaty tematyczne i promować nie tylko piękno naszych walorów przyrodniczych, ale też nasze lokalne tradycje kulinarne – opowiada Małgorzata Laskowska, prezes Kępickiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.
Realizacja projektu przyczyni się także do rozwoju sportów wodnych, już bardzo popularnych nad naszym jeziorem. Niebawem oferta zostanie rozszerzona o kolejne atrakcje dla dzieci, a wspólnie z już istniejącymi, ma szansę stać się świetną propozycją na letni wypoczynek dla całych rodzin.